2020 Amadeo - A Curva Dourada - Os Troncos

Medio maart 2022

Hola wijnliefhebber,

Gefeliciteerd en bedankt voor je aankoop.

De door jou gekochte wijnen hebben veel baat bij opleg (bewaren, wachten en weer geduld hebben). Dit betekent niet dat je ze niet nu al kan drinken. Met de onderstaande tips kan je ook nu al genieten.

Bewaren | opleggen

Niet in de doos! Die is voor het transport en niet om de wijn in te bewaren. Laat je de wijn in de doos staan, dan kan dat een TCA-besmetting geven, oftewel kurk, wat de wijn muf en vies maakt.

De bekendste plek om je wijn te bewaren is de kelder. Het is ook de meest eenvoudige: in de kelder leggen en klaar. De omgeving regelt de rest. Waarom? Geen licht (licht versnelt de veroudering), temperatuur tussen de  9 en 16 graden (12 graden wordt door velen als ideaal gezien), hoe warmer hoe sneller de wijn veroudert. De vochtigheidsgraad niet te vochtig tegen de schimmel en niet te droog om droge en lekkende kurken te voorkomen. Tussen 55% en 75% is ideaal.  Hoe constanter deze factoren, hoe beter. Een klimaatkast of klimaatkamer is natuurlijk ook een goede plek om de wijn te bewaren.

Ergens anders in huis kan ook, als je er maar voor zorgt dat de factoren licht, temperatuur en vochtigheid onder controle zijn. De garage en de gangkast zijn vaak de beste keus. In de woonkamer in een rekje naast de openhaard staat wel gezellig, maar is redelijk kansloos.  

En dan nu de wijnen.

Os Troncor Amadeo 2020 | by Roberto Regal

Deze wijn van de westelijk georiënteerde hellingen (warmer) van Bexán en de zuidoostelijk georiënteerde hellingen van O Cotillon aan de Cabe is een rijke, volle wijn die zich in het afgelopen jaar goed heeft ontwikkeld. Van jammy met fruit naar een complexe fruitige wijn met subtiel hout.

De druiven zijn voor ongeveer 85% Mencia en 15% Garnacha Tintoreiro (Alicante Bouschet).

Mencia is de grote ster in de Ribeira Sacra! Dit is een verfijnde, ietwat delicate druif. Het zuur van de druif is verfijnd en het gehalte is in orde, maar niet heel hoog.

De naamgevers van deze wijn; het echtpaar Amadeo

De naamgevers van deze wijn; Galicische wijnboer
Amadeo met zijn vrouw Olga uit Bexán

Het zuurgehalte is overigens een belangrijke graadmeter om op te letten bij de pluk. Zuur draagt smaak. Bij te laat plukken zakt het zuurgehalte en stijgt weliswaar het suikergehalte en daarmee het potentieel alcoholgehalte, maar dan komen de smaken dichter bij elkaar te liggen en wordt de wijn minder interessant.

De overige 15 % is Garnacha Tintoreiro; beter bekend als Alicante Bouschet; een kruising uit begin 20ste eeuw. Het is een tenturier, wat wil zeggen dat dit een rode druif is met rood vruchtvlees en sap. Deze druif geeft ook de intense kleur aan de Amadeo. In de Ribeira Sacra wordt deze druif maar net aan rijp en wordt eigenlijk alleen gebruikt als “peper en zout”. Deze druif geeft een interessante schwung aan de wijn. En bevat ook aardig wat tannine; het natuurlijke conserveringsmiddel, die de wijn mede zijn oplegpotentieel geeft.

In de Ribeira Sacra is Mencia en Garnacha Tintoreiro de klassieke mix.

De Amadeo is vergist op rvs en opgevoed op hout voor 8 maanden. Wij hebben een nieuw vat van 228 liter gebruikt en een 3 jaar gebruikt vat van 500 liter. Allebei Frans. Deze mix zorgt ervoor dat het houtgebruik wat subtieler is dan i.g.v. alles nieuw.

Schenkadvies 16-18 graden.  

Oplegpotentieel is zeker 5 tot 10 jaar.

 

Os Troncos A Curva Dourade 2020 | by Roberto Regal

Deze wijn komt van een veld bij Belesar en van velden bij A Cova.

Deze wijn is meer dan de Amadeo een terroir wijn. Dat wil zeggen dat de lokale omstandigheden, zoals klimaat en bodem, meer tot uiting komen. Deze wijn is wat complexer dan de Amadeo. Hij is geslaagder in de smaken en geuren. Deze wijn is nog ietwat gesloten en heeft nog meer dan de Amadeo baat bij opleggen. Wat niet wegneemt dat deze wijn ook nu gedronken kan worden, mits uit een karaf. Net als de Amadeo.

Ook deze wijn bestaat uit de klassieke mix 85% Mencia en 15% Garnacha Tintoreiro. Op rvs vergist. Hier is ook op een subtiele manier hout gebruikt, 10 maanden op een Frans 228 liter vat van 2 jaar en eenzelfde vat van 3 jaar. De proefnotitie luidt: in de neus wat rood fruit en vol zwart fruit, lichte tonen van kreupelhout met een intrigerend aards randje. De smaak is breed, elegant aanhoudend en harmonieus.

Schenkadvies 16-18 graden.

Het oplegpotentieel is zeker 5 tot 10 jaar.

 

Glazen

Sowieso op een pootje, geen bistro-of waterglazen of andere narigheid.  Op een pootje, taps toelopende kelk met een dunne rand is voor alle wijnen aan te bevelen. Deze wijn mag wel in glazen met wat volume. Vanaf 65cl kelk volume.

 

Nu drinken | Salud

Laat om te beginnen de wijn na ontvangst een paar weken tot rust komen. Na het transport is de wijn behoorlijk door elkaar gerammeld. Serveer de wijn in het eerste jaar uit een karaf. Zorg wel dat die karaf fris, schoon en droog is, ff ruiken. Geldt natuurlijk ook voor je glazen. Water wordt hier vaak onderschat, water verandert de oppervlaktespanning en begint zo gelijk al aan het geurprofiel te schaven, dus niet omspoelen, schudden en klaar. Misschien wat muggenzifterig, maar wij gingen voor het maximale. Zodra de wijn in de karaf zit gelijk wat inschenken en proeven voor het leermoment en dan na een klein kwartiertje beginnen met het drinken van de wijn. Het mooist is toch om een poosje over de fles te doen, door het tijdsverloop komen er dan weer andere tonen boven en zo kan je al een idee krijgen wat opleggen kan doen.

De naamgever van deze wijn; de gouden bocht

 

De voorgaande tips zijn slechts tips. Mocht je ‘m adje willen trekken, ga gerust je gang. Er zijn tenslotte ook mensen die een flinke scheut cola aan hun glas chateau Latour 1990 toevoegen?!

Heel veel plezier gewenst met deze wijnen.

Saludos,

Rob, Martijn, Matthijs, Warrick en Trevor

Volg ons op Instagram en Facebook en deel je smaaknotities met ons door ons te taggen @ostroncos